Horgas Tamásné: Sikeres Magyar Diszlexiások

A Sikeres Magyar Diszlexiások egy olyan hiánypótló interjúkötet, mely vígaszt, segítséget, motivációt nyújt érintett gyermekek, szüleik és pedagógusaik számára. Megható és sokszor megrázó történeteket, emberi sorsokat olvashatunk a könyvben szereplő interjúalanyoktól. Minden érintett számára fontos a tudat, hogy problémájával, küzdelmeivel nincs egyedül a világban. Vígaszt nyújthatnak ezek a történetek az igazán nehéz, küzdelmes percekben. Horgas Tamásné interjúkötetét gyógypedagógusként és érintett szülőként egyaránt szívből ajánlom.

(Kalász Anna utazó gyógypedagógus, logopédus, ajánlása)

 

Clare Sainsbury: Marslakó a játszótéren

A Marslakó a játszótéren egy igazi különlegesség számomra. Nem szokványos szakkönyv, amelyben szakemberek írják le és fogalmazzák meg az Asperger- szindrómával élő emberek jellegzetességeit. Ennek a könyvnek a célja, hogy bemutassa azt a bizonyos „másképp” gondolkodást, amiről olyan sokat hallunk akár a médiában, akár a különböző könyvekben. Annak érdekében, hogy kicsit belelássunk az érintettek gondolkodásába, érzelemvilágába, összesen 25 érintett személy visszaemlékezését olvashatjuk benne. Érdekes, könnyen érthető, magával ragadó olvasmány.

(Kalász Anna utazó gyógypedagógus, logopédus, ajánlása)

 

Donna Williams: Léttelenül – Egy autista nő naplója

A kötet világsiker volt a 80-as évek végén, szerzője laikus, egy igen tehetséges autista lány, aki ennek a rendkívül különös állapotnak az „üvegharangjában” megírta életét, élményeit, a számára megérthetetlen külső világ reagálásait – ahogy azt ő maga átélte.

(Mihály Dalma utazó gyógypedagógus ÉRTAK és TANAK pedagógia szakirányon- ajánlása)

 

Donna Williams: Eszmélés – Kitörés az autizmusból

Az előző kötet folytatása. Ez ​a történet arról szól, hogyan épül fel romjaiból az ember. Háborúk, leszerelések, békekötések és megbékélések története.

(Mihály Dalma utazó gyógypedagógus ÉRTAK és TANAK pedagógia szakirányon- ajánlása)

 

Máté Gábor: Szétszórt elmék – A figyelemhiány zavar új gyógymódja könyvajánló

Célközönség: Szülők, felnőtt figyelemzavarral/ ADHD-val élők

Ismertető: A könyv a figyelemzavar és a hipeaktivitás kialakulásának okairól, lehetséges kezeléseiről ad információt a téma iránt érdeklődőknek. A szerző szerint a fent említett tünetegyüttesek elsősorban nem örökletesek, hanem a szülő-gyermek kapcsolat minősége befolyásolja kialakulásukat. (Kemény Sára utazó gyógypedagógus, logopédus ajánlása)

 

Jill Bolte Taylor: A mennybe döngölve

A szerző agykutató, az amerikai Harvard egyetem munkatársa. 37 évesen keletkezett vérzés a bal agyféltekéjében, melyet, mint agykutató észrevett és emiatt tudott még időben segítséget kérni. A történtek után 8 évig tartott felépülése. A könyv érdekessége, hogy a szerző szemszögéből bepillantást nyerhetünk az agyvérzés folyamatába, valamint agyunk felépítésébe, a két agyfélteke működésébe, a rehabilitációs folyamatba. (Kemény Sára utazó gyógypedagógus, logopédus ajánlása)

 

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

Manapság hajlamosak vagyunk a tökéletes boldogság világát keresni. Csakúgy, mint a könyv  főszereplője Charlie Gordon, aki értelmi fogyatékos. Annak érdekében, hogy intellektusa javuljon, aláveti magát egy laboratóriumi egéren (Algernnon) sikerrel alkalmazott műtéten. Az operáció sikerül, azonban a kérdés megmarad: Boldogabb lesz e így Charlie? (Kemény Sára utazó gyógypedagógus, logopédus ajánlása)

Zemlényi Zoltán: Hoppárézimi

Zemlényi Zoltánt 17 éves korában elütötte egy autó. A könyvben a balesetről és az utána történtekről, a felépülés olykor rögös útjáról ír a szerző.

(Kemény Sára utazó gyógypedagógus, logopédus ajánlása)

 

Szaffner Éva – Gosztonyi Nóra: SZOCIÁLIS TÖRTÉNETEK Autizmussal élő gyermekek számára

A könyvben leírt történetek nagy része egy többségi iskolában tanuló, Asperger-szindrómával diagnosztizált fiú életében előforduló szituációk nyomán keletkezett. A szociális történet olyan rövid történet, amely az autizmussal élő gyermekek és serdülők számára nyújt segítséget a mindennapi életünkben előforduló szituációk, szociális szabályok megértéséhez. A kötet különböző témákat dolgoz fel, úgy mint a kudarcok tűrése, változások elviselése, barátkozás, órai viselkedés, kommunikáció, érzelmek megértése. A könyv hasznos lehet gyógypedagógusoknak, tanítóknak, tanároknak, szülőknek.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Gaston könyvek:

Gaston, a kis unikornis történetei az érzelmeink feltárásában és kezelésében nyújtanak segítséget. Gaston, mint minden más unikornis, néha dühös, olykor szomorú, egyszer féltékeny, boldog, vagy éppen fél valamitől. Sörényének színe aszerint változik, hogy milyen hangulatban van. Gaston a könyvben elmeséli, mitől hatalmasodnak el rajta az egyes érzések, és megmutatja, milyen gyakorlatokat használ önmaga megnyugtatására, amikor az érzelmek eluralkodnak rajta. A gyakorlatok elvégzése után újra visszatér szivárványos jókedve. Olvasás közben szülő és gyermek együtt játszhatja el, milyen az, amikor ugyanúgy éreznek, mint a kis Gaston, és együtt próbálhatják ki az egyszerű mindfulness gyakorlatokat, melyek segítik a gyermekeket a lelki fejlődésükben, problémáik, konfliktusaik és érzelmeik kezelésében.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Nagy Motiválókönyvem:

A kötetben összegyűjtött mesék játékos ötleteket adnak arra, hogyan ösztönözzük óvodás és kisiskolás gyermekeinket; hogyan alakítsuk ki bennük a belső hajtóerőt; segítenek megértetni, miért van szükség célok kitűzésére; segít megtanítani a dolgokhoz való pozitív hozzáállást.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Symbo alapítvány: Dalok reggeltől estig (könyv és CD)

A könyvben olyan önkiszolgálással és íratlan szabályokkal kapcsolatos versek olvashatóak, mely az autista gyermekek életében gyakran nehézséget jelentenek. A CD-n a versek zenés változata hallgatható, Gryllus Vilmos előadásában.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Symbo alapítvány: Legyél érzelmeid mestere (Ötlettár a düh és szorongás kezeléséhez)

A kötet célja, hogy a gyermekeknek segítsen a kellemetlen érzelmeik – akár düh, félelem, szorongás – kezelésében. A könyv 38 darab kipróbált, hatékony módszert mutat be, amit a gyermekek egy kis segítséggel és biztatással elsajátíthatnak, hogy aztán önállóan és magabiztosan kezeljék a dühüket, szorongásaikat. A szülőknek szánt útmutatóban részletesen kifejtik a szerzők, hogy hogyan alkalmazhatják gyermekeiknél a megnyugvási eszközöket.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Symbo alapítvány: Érzelmeink nyomában (Játékos hangulathatározó)

A könyv abban segít, hogy az érzelmekről való kommunikáció a gyerekek mindennapi rutinjához tartozzon. A családok közösen, beszélgetve ismerhetik meg, hogy kit mi tesz boldoggá, szomorúvá, vagy éppen dühössé. A könyvben megjelenő állatok humorral vezetik be a gyermekeket az érzelmek világába. A meghatározások segítik összekapcsolni a gyermekek életében zajló élményeket a megfelelő érzésekkel, valamint azt is megtanulják, hogy a különböző események mást és mást válthatnak ki az emberekből. A könyv végén található hangulatkerék segítségével bárhol, bármikor kifejezhetik, hogy érzik magukat.

(Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

 

Symbo alapítvány: Barátkozni jó (Avagy mi fán terem a barátság)

Az Érzelmeink nyomában kiadványból megismert vicces állatok most barátságokat kötnek egymással. Min veszett össze, és aztán hogyan békült ki a varjú és a darázs? Vajon ki segített a szkarabeusznak villanykörtét cserélni? A könyvből kiderül, hogyan szerezzünk barátokat és hogyan tartsuk meg őket. A kötetben szó van azokról a témákról, amik fontosak a barátsághoz: beszélgetés, figyelmesség, játék, nevetés, osztozkodás, megegyezés, segítőkészség, őszinteség, bizalom és elfogadás. (Szabó Barbara utazó gyógypedagógus -tanulásban akadályozottak pedagógiája szakirány- ajánlása)

Deliága Éva-Lovász Hajnalka:Mit kezdjünk az akaratossággal?

Egy kifejezetten szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű könyvet szeretnék ajánlani, amely egy pszichológus és egy pedagógus közös műve. Mindkét szerző anyuka is egyben, így testközelből ismerik a gyermeknevelés olykor nehezebb időszakait. A könyvben található módszerek, eszközök összeállításához a pszichológus szerző praxisából szerzett tapasztalatait is felhasználta. A könyv segítséget nyújthat mind a dackorszakban, mint a kisiskolás korban előforduló akaratosság kezelésénél. A kiadvány kettő az egyben: felnőtteknek szóló, gyakorlatias szemléletű, pszichológiai, nevelési útmutató és gyerekeknek szóló, humoros, kreatív, segítő mesegyűjtemény. A mesék egy-egy tipikusan nehéz nevelési szituációt dolgoznak fel, amellyel biztosan minden szülő találkozott már. Remélem, sokaknak segít majd ez a könyv, hogy könnyebben túllendüljenek gyermekük dacos korszakán! (Novok-Rostás Bianka- utazó gyógypedagógus ajánlása)

 

Deliága Éva-Lovász Hajnalka:Mit kezdjünk a szorongással?

Egy kifejezetten szülőknek szóló, gyakorlatias szemléletű könyvet szeretnék ajánlani, amely egy pszichológus és egy pedagógus közös műve. Mindkét szerző anyuka is egyben, így testközelből ismerik a gyermekek olykor nehezebb időszakait.

Szülőként fontos, hogy a gyermekünknél olykor fellépő félelmeket, elakadásokat, gátlásokat tudjuk oldani, hiszen ez az állapot kellemetlen testi és lelki tünetekkel jár együtt. A könyvben ehhez találunk hasznos tanácsokat, módszereket. Választ kapunk arra a kérdésre is, mi az, ami hosszú távon ártalmas lehet gyermekünk személyiségfejlődésére. Ezen kívül betekintést nyerhetünk a gyermeki szorongás lélektanába is. A könyv második felében található mesék pedig a bemutatott módszereket humoros, kalandos történetekbe bújtatják, hogy a gyermekek is megoldást kaphassanak félelmeik enyhítésére. A történetek elősegítik a mindennapi helyzetekhez való nyitott és pozitív hozzáállást, fejlesztik az empátiakészséget, és bővítik az érzelmi szókincset. Remélem, sokaknak segít majd ez a könyv, hogy enyhíteni tudják gyermekük félelmét, szorongását! (Novok- Rostás Bianka- utazó gyógypedagógus ajánlása)

Bruce D.Perry-Maia Szalavitz: A ketrecbe zárt fiú

A ketrecbe zárt fiú bár inkább szakkönyv, nagyon érdekes és hasznos olvasmány. Az író olyan eseteket ír le, amelyekkel több évtizedes tapasztalata során találkozott. A könyv mégis több mint esettanulmányok gyűjteménye, mivel a szerző magyarázatokat is ad a bemutatott eseteknél, és leírja, miként hatnak a traumák a gyermekek agyára. Az is kiderül, miért fontos, hogy a bántalmazott gyerekek minél hamarabb szakemberhez kerüljenek. Nem mondható könnyű olvasmánynak, de mégis közérthető. Úgy gondolom, hasznos lehet mindenkinek, aki gyermekekkel foglalkozik. (Novok- Rostás Bianka- utazó gyógypedagógus ajánlása)